Comments on: ECONOOM ZOEKT NIEUWE THEORIE http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/ To protect our windmills against Don Quixote and his Knights of the Holy Black Swan Sun, 10 Jun 2018 11:17:59 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.1 By: Modern economics is a mess. Time to clean up - Eco Simpel http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-17151 Sun, 10 Jun 2018 11:17:59 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-17151 […] really assumed to behave this way, but the market as a whole could be modelled as if they did (see here for a very readable elaboration of this position – in Dutch). People could deviate from […]

]]>
By: John Vos http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1269 Sat, 16 Nov 2013 17:23:40 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1269 De reden waarom ik netwerktheorie aanreik is niet omdat ik denk dat het een mogelijke oplossing is voor de crisis. In mijn artikel ben ik trouwens sceptisch over de opvatting dat men met de “juiste” theorie crisissen kan voorspellen. Maar ik vind netwerktheorie interessant omdat het diepe inzichten bevat en nieuwe analysemethoden. Omdat het zich niet beperkt tot de economie krijgen studenten ook een meer algemene vorming: ze leren kritisch na te denken over onderwerpen die buiten hun vakgebied vallen.

]]>
By: John Vos http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1268 Sat, 16 Nov 2013 16:55:52 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1268 Nee hoor, je begrijpt het verkeerd. Deze blog is geen bijdrage AAN ‘quixotic finance’; het is een blog die gaat OVER quixotic finance. Vergelijk het met de website http://www.kwakzalverij.nl . Die associëren zich evenmin met kwakzalvers; integendeel: ze houden de kwakzalvers in de gaten en weerleggen hun onzin.

]]>
By: fv http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1267 Sat, 16 Nov 2013 16:29:14 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1267 ziet u, daar los ik u : u reikt in uw artikel netwerktheorie eerst aan, terwijl u nu reageert met “misschien” en dat u er zelf te weinig van kent : ik rekende eerlijk gezegd op een alternatief geneesmiddel …

]]>
By: fv http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1266 Sat, 16 Nov 2013 16:24:40 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1266 is dat de zaken niet bemoeilijken en de drempel tot uw blog onnodig verhogen ? ik lees het nog altijd zoals gisteren, u noemt het “quixotic” finance, dus u associeert zich met dat quixotische, dus met wereldvreemde snuiters alsTaleb die u eigenlijk wenst te weerleggen !?

]]>
By: John Vos http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1265 Fri, 15 Nov 2013 19:38:42 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1265 Aha! Dat leg ik nu eens graag uit want ik vermoed dat meer lezers met dezelfde vraag zitten (bedankt voor de aanzet!). Quixotic betekent ‘wereldvreemd’. Don Quichote is een wereldvreemd personage in de roman van Cervantes, die ten strijde trok tegen windmolens omdat hij er boosaardige reuzen in zag. Er zijn de laatste jaren een toenemend aantal figuren die in de pers voorgesteld worden als ‘experten’ maar die zich in feite gedragen als Don Quichote. Nassim Taleb is zo iemand die beroemd is geworden omwille van zijn strijd tegen de normaalverdeling in de statistiek. Maar ondanks zijn veelvuldig gebruik van statistisch jargon heeft hij nooit begrepen hoe en waarom de normaalverdeling gebruikt wordt, laat staan dat hij enig besef heeft van de talloze manieren waarop de normaalverdeling succesvol wordt toegepast in elke tak van de wetenschap. Voor iemand die een klein beetje vertrouwd is met statistische modellering is Talebs tirade tegen statistiek even bizar als, ik zeg maar iets, een oproep om het getal drie af te schaffen. Taleb en zijn geestesverwanten zijn dus zoals Don Quichote die windmolens bestrijden (hier: normaalverdelingen, lineaire wiskunde en andere onschuldige dingen). Dat is de missie van quixoticfinance.com: aantonen dat windmolens onschuldig en zelfs nuttig zijn, en aantonen dat de ridders te paard (wereld)vreemde opvattingen hebben over financiële modellen en hun gebruik in de praktijk.

]]>
By: John Vos http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1264 Fri, 15 Nov 2013 19:12:11 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1264 Strikt genomen beperkt de Efficiëntemarktenhypothese (EMH) zich tot het resultaat van de werking van de markt (onvoorspelbare beurskoersen). Informatiecascade en endogene onzekerheid kunnen de EMH vervolledigen omdat ze een meer gedetailleerde beschrijving geven van specifieke marktfenomenen; een beschrijving niet alleen van het resultaat van het marktmechanisme maar ook van de het mechanisme zelf. De vraag of deze beschrijvingen correct zijn staat in feite los van de vraag of de EMH waar is, maar zij kunnen de EMH wel gemakkelijker verteerbaar maken voor de critici die menen tegenstrijdigheden te zien tussen de EMH en fenomenen zoals (onverklaarde) volatiliteit of beurscrashes.
Ik denk wel niet dat ze een uitweg bieden om problemen op te lossen of te voorkomen. Persoonlijk denk ik dat financiële crises even onvermijdelijk zijn als eb en vloed. Als het lange tijd heel erg goed gaat worden beleggers onvoorzichtiger in hun investeringen, gaan banken vlotter krediet verlenen en zijn ondernemingen bereid zotte prijzen te betalen voor overnames. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat een aantal van die investeringen verlieslatend zijn waardoor ook andere investeringen in vraag gesteld worden, en dat is dan het startschot voor een neerwaartse spiraal van pessimisme en dalende beurskoersen.
Dat wil daarom niet zeggen we als maatschappij helemaal machteloos zijn. Ik denk dat het mogelijk is om de negatieve gevolgen van crises te beperken, bijvoorbeeld door het inachtnemen van enkele fundamentele voorzichtigheidsprincipes (geen buitensporig grote leningen aangaan), door de ergste uitwassen (zoals opzettelijk bedrog) te bestraffen, en tenslotte door een vangnet te bieden voor de onvermijdelijke slachtoffers (met name de mensen die hun job verliezen).
Misschien dat netwerktheorie kan helpen om besmettingseffecten op grote schaal te voorkomen; bijv. door meer diversiteit in het bankenlandschap te promoten of door ‘circuit-breakers’ te installeren op plekken waar gemakkelijk domino-effecten kunnen ontstaan. Maar ik ken er nog te weinig van om hier al boude uitspraken over te doen. (Voor de geïnteresseerden: er is op het internet een gratis proefversie in pdf beschikbaar van het handboek Networks, Crowds, and Markets: Reasoning about a Highly Connected World.)

]]>
By: FV http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1262 Fri, 15 Nov 2013 18:45:22 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1262 en hoewel ik uw blog wel smaak, snap ik de titel niet : quixotic betekent om te beginnen “impulsive, imaginative, …”, nl. zoals Quichote zelf (-tic als achtervoegsel impliceert dat ook) en lijkt mij strijdig met uw motto “to protect AGAINST Don Quixote” … !? …

]]>
By: FV http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1260 Fri, 15 Nov 2013 17:42:54 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1260 Netwerktheorie (beschrijvend, analyserend), informatiecascade (informerend) en endogene onzekerheid ((volatiliteits)verklarend) zouden een “handig instrumentarium” moeten zijn “om de problemen van het heden zowel als de toekomst te analyseren”. Reiken ze, naast die analyse, ook een uitweg uit de impasses aan, een oplossing m.a.w., misschien een alternatief ?

]]>
By: flip http://quixoticfinance.com/econoom-zoekt-nieuwe-theorie/#comment-1252 Wed, 13 Nov 2013 23:51:31 +0000 http://quixoticfinance.com/?p=353#comment-1252 Jawadde, John. Ik kan u grotendeels volgen maar soms is het net iets te eliterair voor deze modale mens. Dat het niet mijn vakdomein sust mijn geweten en anders ben ik maar dom. Doe zo verder en applaus van de achterste benk.

]]>